dimecres, 1 d’abril del 2009

Els blogs i l'opinió pública (Vicent Baydal)

Fa cosa d'una setmana, en el marc de les II Jornades de Mitjans Digitals Valencians, vaig compartir taula amb l'escriptor i informàtic castellonenc Carles Bellver, amb el periodista catarrogí Xavi Bellot i amb l'actual vicesecretari comarcal del Bloc a la ciutat de València Pere Fuset. El tema a debatre era -des d'una postura eminentment valencianista- el del paper dels blogs com a creadors d'opinió pública i la seua relació amb els mitjans de comunicació tradicionals, que estan entrant en crisi davant la disminució fulgurant de les vendes de premsa escrita i la reducció d'hores dedicades al consum televisiu causades per l'auge d'internet, que acabarà per convertir-se en el canal primordial de circulació de la informació.

Les actituds davant d'este panorama es van dividir a parells: les més optimistes van ser les de Carles Bellver i Xavi Bellot mentre que Pere Fuset i jo mateix no ho érem tant. En qualsevol cas, el propi Pere va obrir brillantment el foc destacant el canvi brutal que això està suposant respecte al que coneixíem en comparar la situació periodística a la de la indústria del porno, on ara ja no primen les grans produccions sinó que el que més èxit té són els vídeos amateurs, ràpids, gratuïts, a l'accés de tothom i sense dirigismes. Resseguint en certa manera la comparació, Carles Bellver remarcà el cost zero que suposava l'edició cibernètica: qualsevol pot editar, ja no li cal maquinària (ni d'impremta, ni gràfica, ni pràcticament humana). El mitjà de producció a l'abast de tothom. Eixa era l'aspiració d'un altre Carles, nascut a Alemanya durant el segle XIX...

A la mateixa centúria es va retrotraure Xavi Bellot per recordar l'activitat de Larra com a referència inexcusable del periodisme d'opinió i comparar la situació actual amb la del primer terç del Huit-cents, quan l'aparició de la premsa periòdica creà l'innovador concepte d'opinió pública que acompanyà els grans canvis polítics liberals del moment (abans existia el sentit comú del bé o de la justícia, però no un juí diari i generalitzat de les accions polítiques dels governants). Poc abans d'eixe apunt, jo mateix havia comparat la situació actual amb la de finals del segle XVIII espanyol, quan començaren a aparéixer pamflets, gasetes i diaris, però la comunicació de masses encara estava dominada majoritàriament per la monarquia i sobretot per l'Església (a través dels sermons i les prèdiques): com aleshores la premsa escrita els blogs són encara una eina de minories però qui sap si podran tindre el mateix futur d'èxit a l'hora de modelar l'opinió pública.

Perquè la veritat és que personalment dubte molt que puga desaparéixer la funció centralitzadora i catalitzadora dels grans mitjans escrits, audiovisuals o digitals a l'hora de concentrar, seleccionar i difondre la informació. Sembla, si més no, que encara són els únics capaços d'arribar en un mateix moment a una porció massiva de població i, en eixe sentit, si els mitjans tradicionals entren en crisi encara faria més por que només en sobrevisqueren alguns pocs, concentrats i hegemònics, tot reduint més l'escassa pluralitat que ja tenim. No sabem encara com evolucionarà la cosa, però en qualsevol cas tots estàvem d'acord en una qüestió: els valencianistes hem estat els primers al País Valencià a fer un ús sistemàtic i col·lectiu de la xarxa. Dues poden ser les causes principals: d'una banda, com apuntava Bellver, que la cultura escrita hegemònica al país és (encara) la feta en valencià i, d'una altra banda, que potser la nostra pròpia minorització política i lingüística ens ha abocat amb molta força al gran espai de llibertat i connexió mútua que és la xarxa. Esperem que done fruits...

8 comentarios:

Pere Fuset ha dit...

Com bé dius, nosaltres som pioners, però això no ñes garantia de res i efectivament sóc una mica esceptic. Un escepticisme que em porta a reclamar amb major força si cap que explotem al màxim la xarxa... que no ho fem.

Anònim ha dit...

Actualitzem?

Miguel ha dit...

Miguel ha dit...
Miguel ha dit...
Miguel dijo...
Estic ací al Port de Sagunt on n´hi ha una picabaralla entre EL BLOC i nacionalistes espanyols de Segregació portenya.Tant uns com altres estan portant este poble a la ruina i la rancúnia.És hora de donar un colp en la taula i dir prou,ara avant LA NACIO VALENCIANA;este nom és el que vaig donar a un partit que siga una alternativa Valencianista de tot el món.Molt prompte enrecordeu-vos.

7 / juny / 2009 12:37

Miguel ha dit...

Perquè ens ha sorprés tant la millonada que se´n va a portar este xicon anomenat Cristiano Ronaldo.No és d´extranyar que en este país per civilitzar encara ,esta Espanya de Cervantes, que diumenge a diumenge té que sentir la famosa consigna nazi en el Santiago Bernabeu de "6.0000.000 más". Mentres la xifra de parats continua en alça, i molta gent(supose que no creuran que són millonaris) encara esperem l´anomenada llei de dependència, en la qual està implicada la pol.lítica de Zapatero que ací en este tema se l´ha jugat i ha fet SOCIALISME com cal,podria haver retallat les ajudes en favor dels parats.Una solució que es fa i s´exterioritza braç en alt pels dobermans de Berlusconi.No puc oblidar que en una ciutat de CHAMPAGNE anomenada Reims les paraules més comuns eren "Mongol" i "sous-normale" eixe era el preu de viure en un país que ha apostat per la JUSTICIA SOCIAL governe qui governe,perdó m´oblidaba del Doberman Lepen,que la verge ens empare.Ací a Sagunt tenim un govern de dretes però no és aixó lo pitjor,es un pacte de dobermans on el nacionalisme espanyol arriba a llevar cartells escrits en Valencià.Vostés tenen la resposta LA JUSTICIA SOCIAL O LA CAMARA DE GAS.Ché no exageres.

--------------------------------------------------------------------------------

Miguel ha dit...

Malgrat les diferències i les formes de pensar de cadascú, vull donar el meu suport i el de Nació Valenciana a Quico Fernandez regidor del Bloc i antic professor meu de Valencià.Estos feixistes no van a poder amb nosaltres,hem de salvar este País Valencià i nostra benvolguda Llengua Valenciana dels atacs del nacionalisme espanyol més coent.No van a callar als Valencianistes del Port de Sagunt,que patim la segregació racista.Sí vol contactar ab mi el meu blog miquel-au@blogspot.com i el meu correu electrònic luismariano_28@hotmail.com

Miguel ha dit...

Hola sóc Miquel Àngel Sansano i voldria demanar disculpes a tots els que creiem que era necessari,un partit diferent del BLOC en el Port de Sagunt per a obtindre els 2000 vots que ens donarien un regidor Valencianista IN BLUE. Jo no em trobe bé de salut,però malgrat això no donava esta opció per descartada i havia manat un correu demanant suport a Units X Valéncia.La realitat se´ns ha posat en forma de partit nacionaliste espanyol d´una traidora a la Pàtria Vasca.Rosa Diez i el seu partit UPyD. Per a no emmerdar encara més la pol.litica a Sagunt he decidit no presentar candidatura a l´Ajuntament de Sagunt anem a donar suport al BNV i al seu regidor Quico Fernàndez que estan sent atacats pels feixistes de Segregación Porteña.Ara bé voldríem una altra forma de fer pol.lítica al Port de Sagunt reconeixent la senyera amb franja blava,Llengua Valenciana,Valencianisme en lloc de nacionalisme i també perquè no el Rat-Penat.Salut a tots els valencians i valencianes.

Anònim ha dit...

Gracies per bloc intiresny

Anònim ha dit...

Кстати, не зря blogonews считается местом для сбора всего самого интересного. [URL=http://blogonews.net]Интересный сайт[/URL] - несомненно правильное название ресурса.

Design by Dzelque Blogger Templates 2008

Blogs Valencianistes - Design by Dzelque Blogger Templates 2008